Whistleblowing

Vnitřní oznamovací systém zřízený podle zákona č. 171/2023 Sb., o ochraně oznamovatelů (dále jen „Zákon“)

Povinný subjekt

Leasing České spořitelny, a.s., se sídlem Budějovická 1912/64b, 140 00 Praha 4, IČO 27089444 (dále jen „Leasing ČS“).

Whistleblowing Officery

Leasing ČS má dva Whistleblowing Officery, paní Lindu Skalickou a pana Lukáše Kursu, kteří řeší v Leasing ČS oznámení. Whistleblowing Officeři jsou na základě Zákona vázáni mlčenlivostí (i vůči svým nadřízeným včetně managementu) a budou chránit identitu oznamovatelů i informace, které jim poskytnete.

 

Kdo může podat oznámení – whistleblowing oznámení

Oznámení může podat fyzická osoba, která u společnosti Leasing ČS, byť zprostředkovaně, vykonávala nebo vykonává práci nebo jinou obdobnou činnost specifikovanou v ust. § 2 odst. 3 Zákona, což může být nejen zaměstnanec, ale i uchazeč o zaměstnání nebo člen některého z orgánů společnosti. Kromě uvedených osob pak mohou oznámení podávat osoby v obdobném postavení vykonávající činnost pro dodavatele zboží nebo služeb pro Leasing ČS nebo jsou takovým dodavatelem v postavení nezávislého podnikatele (OSVČ).

 

Jaká protiprávní jednání lze oznamovat

Oznámení se musí týkat možného protiprávního jednání k němuž došlo nebo má dojít v Leasing ČS nebo u osoby, se kterou jste byl nebo jste v kontaktu v souvislosti s výkonem práce nebo jiné obdobné činnosti pro Leasing ČS a které splňuje následující kritéria:

a) má znaky trestného činu,
b) má znaky přestupku, za který Zákon stanoví sazbu pokuty, jejíž horní hranice je alespoň 100.000,- Kč,
c) porušuje Zákon, nebo
d) porušuje právní předpis nebo předpis Evropské unie v oblasti

  1. finančních služeb, povinného auditu a jiných ověřovacích služeb, finančních produktů a finančních trhů,
  2. daně z příjmů právnických osob,
  3. předcházení legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu,
  4. ochrany spotřebitele,
  5. souladu s požadavky na výrobky včetně jejich bezpečnosti,
  6. bezpečnosti dopravy, přepravy a provozu na pozemních komunikacích,
  7. ochrany životního prostředí,
  8. bezpečnosti potravin a krmiv a ochrany zvířat a jejich zdraví,
  9. radiační ochrany a jaderné bezpečnosti,
  10. hospodářské soutěže, veřejných dražeb a zadávání veřejných zakázek,
  11. ochrany vnitřního pořádku a bezpečnosti, života a zdraví,
  12. ochrany osobních údajů, soukromí a bezpečnosti sítí elektronických komunikací a informačních systémů,
  13. ochrany finančních zájmů Evropské unie dle článku 325 Smlouvy o fungování Evropské unie, nebo
  14. fungování vnitřního trhu dle článku 26 odst. 1 a 2 Smlouvy o fungování Evropské unievčetně ochrany hospodářské soutěže a státní podpory podle práva Evropské unie.

 

Co má být obsahem oznámení

Oznámení musí být srozumitelné a dostatečně určité, musí být zřejmé, jakého jednání se týká. Z oznámení musí být zřejmé, proti které osobě směřuje, aby bylo možné jej řádně prošetřit, obsahuje popis oznamované skutečnosti, útvar/y a osoby, které jsou v tomto procesu odpovědné, pokud jsou vám známé, vymezení času a místa události, popř. časové období, kde lze oznamovanou skutečnost dohledat.

Při oznamování je nutné sdělovat pouze pravdivé informace. Vědomé oznamování nepravdivých informací je protiprávní a může vést k právnímu postihu, a to jak ze strany Leasingu ČS, tak i ze strany osoby, která může být nepravdivým oznámením poškozena, případně ze strany státních orgánů. Nadto se nepoctivý oznamovatel vystavuje pokutě až do výše 50.000,- Kč dle § 23 Zákona.

 

Způsoby podání oznámení

Oznámení můžete podat ústně, písemně nebo osobně těmito kanály Vnitřního oznamovacího systému:

  • telefonicky na číslo Whistleblowing Officerů + 420 734 489 100;
  • e-mailem na adresu whistleblowing@leasingcs.cz;
  • osobně v sídle společnosti či na jiném místě stanoveném na základě předchozí dohody s Whistleblowing Officerem, kdy vám bude umožněno podání oznámení v přiměřené lhůtě od vaší žádosti, nejpozději však do 14 dnů;
  • zaslat dopis na adresu: Leasing České spořitelny, a.s., Budějovická 1912/64b, Krč, 140 00 Praha 4, k rukám: Linda Skalická nebo Lukáš Kursa a obálku označte: „neotevírat – whistleblowing“;
  • prostřednictvím Zabezpečeného formuláře pro učinění oznámení, který naleznete: https://forms.office.com/e/UcV33wup7z;

 

Pokud nebudete s výsledkem oznámení spokojeni

  • Vedle vnitřního oznamovacího systému umožňuje zákon využít i jiné způsoby oznámení. Jedním z nich je oznámení prostřednictvím oznamovacího systému Ministerstva spravedlnosti zde.
  • Pokud se oznámení vztahuje nebo může vztahovat k problematice AML zákona, pak nelze učinit externí oznámení prostřednictvím oznamovacího systému u Ministerstva spravedlnosti. V takovém případě je potřeba oznámení učinit prostřednictvím oznamovacího systému Finančního analytického úřadu, který je dostupný zde.
  • Komplexní informace pro oznamovatele vedle informačního dokumentu a interního předpisu lze nalézt na stránkách Ministerstva spravedlnosti zde.

V případě, že učiníte oznámení jiným způsobem, než prostřednictvím těchto kanálů nebude takové oznámení považováno za oznámení ve smyslu Zákona včetně zaručené ochrany oznamovatele.

 

Jak je oznámení řešeno

Do 7 kalendářních dnů vám Whistleblowing Officer písemně potvrdí přijetí oznámení, pokud jste ho neučinil anonymně a pokud výslovně nepožádáte, aby vás o přijetí oznámení nevyrozumíval. Potvrzení neobdržíte i v případě, že je zřejmé, že vyrozuměním by došlo k prozrazení vaší totožnosti jiné osobě.

Splňuje-li oznámení kritéria whistleblowing oznámení, Whistleblowing Officer prošetří okolnosti oznamovaného protiprávního jednání. Následně navrhne opatření na zabránění pokračování protiprávního jednání a nápravu stavu. Přijetí a realizaci těchto opatření v rámci Leasing ČS Whistleblowing Officer také kontroluje.

Pokud vám bylo možné zaslat potvrzení o přijetí oznámení, vyrozumí vás Whistleblowing Officer nejpozději do 30 dnů také o tom, jak bylo oznámení posouzeno a jaká opatření byla přijata. Pokud náročnost a obsáhlost šetření vyžaduje více času, může být lhůta prodloužena až 2x o 30 dnů (celkem o 60 dnů).